EL El sector informal y calidad de los servicios prestados al consumidor en la Provincia de Manica

Autores/as

  • David Chale Associação Fórum dos Académicos de Moçambique (AFAMO), Moçambique
  • Apoio Romão Bacalhane Associação Fórum dos Académicos de Moçambique (AFAMO), Moçambique

Palabras clave:

Consumidor, Qualidade, Sector Informal, Serviços Prestados

Resumen

The Manica province and the country in general, in recent times, have been victims of dishonest practices perpetrated by the informal sector when selling and providing services to consumers. They are part of dishonest sellers, duly identified, sellers of locally produced fruit (banana, avocado, orange, etc.), sellers of charcoal and producers of furniture made from local wood. Studying the contribution of the informal sector to evaluating the quality of services provided to consumers in the Manica province is, without a doubt, opening a field for more studies on the topic, academically, relevant and current. In view of this problem, AFAMO, as an association linked to scientific research, in defense of the consumer, found it convenient to study the dishonest phenomenon to find the main reason that discomforts consumers in the Province of Manica. The analysis of the research results to be carried out in this work was carried out through the application of the qualitative method, embodied in data collection via semi-structured interviews, selecting interviewees based on convenience. In this study, it was found that the option to practice informal trade in agro-forestry products was influenced by economic and social factors that divide informal sellers who seek survival and those who seek to generate wealth. Social relationships within informal vendors are one of mutual help and reciprocity. The sale of agro-forestry products carried out by informal sellers generates economic, social, cultural, political and environmental benefits that improve their quality of life. Others see their benefits below the survival line, because their economic gains are limited due to dishonesty in the exercise of commercial activity. The preparation of this scientific article, fundamentally, based on the combined effort between academics, local and governmental authorities has as a backdrop, to discourage the proliferation of the phenomenon that extinguishes the concept “quality” in the Republic of Mozambique.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Alves, E. M. (2008). Identificação da flora e caracterização do mel orgânico de abelhas africanizadas das ilhas floresta e laranjeira, do alto do rio paraná. 77 f. Tese (doutorado em zootecnia) – centro de ciências agrárias, universidade estadual de maringá, maringá, 2008.

Aular, J., & Natale, W. (2013). Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira, bananeira e mamoeiro. Revista brasileira de fruticultura, 35(4), 1214-1231.

Bertin, N., & Génard, M. (2018). Tomato quality as influenced by preharvest factors. Scientiahorticulturae, 233, 264-276.

Carmo, H. & Ferreira, m. (2015). Metodologia da investigação: guia para autoaprendizagem. Lisboa: universidade aberta. 316 p disponível: https://repositorioaberto.uab.pt/handle/10400.2/5963. Disponível em: coutinho, r. (2014). A história do comércio. Disponível em: < http://cultura.culturamix.com/curiosidades/a-historia-do-comercio>. Acessadoem: 29 de outubro, 2023.

Chichava, J. A. C. (1998). O sector informal e as economias locais. Programa de reforma dos órgãos locais. Série: textos de discussão. Número 8. Ministério da administração estatal, maputo.

Durkheim, E. (1977). A divisão do trabalho social. Lisboa: editorial presença.

Gil, A. C. (2008). Métodos e técnicas de pesquisa social. 6ª ed, são paulo: editora atlas s.a.

Latouche, S. (2013). A África pode contribuir para resNlver a crise do ocidente? (trad. Acácio sidinei almeida santos), espaço plural, ano xiv, nº 28, p. 175 – 197.

Lavillec.,& Dionne J. A. (1999). A construção do saber: manual de metodologia da pesquisa em ciências humanas. Belo Horizonte: ufmg.

Lavillec.,& Dionne J. A. (1999). A construção do saber: Manual de metodologia da pesquisa em ciências humanas. Belo horizonte: ufmg.

Maposse, J. F. (2020). Comércio informal de produtos agrícolas e desenvolvimento local – distrito da manhiça no período de 2015 à 2018 Maputo. Dissertação apresentada ao departamento de sociologia da faculdade de letras e ciências sociais (flcs) da universidade eduardo mondlane como requisito parcial para obtenção do grau de mestre em sociologia rural e gestão de desenvolvimento.

Marconi, M. A. & Lakatos, E. M. (2003). Metodologia do trabalho científico: procedimentos básicos, pesquisa bibliográfica, projecto e relatórios. São paulo: atlas.

Mosca, J. (2017). A agricultura familiar em moçambique: ideologias e políticas. Revista nera, n. 38, pp. 68-105. Disponível em: file:///c:/users/mathole%20oc%20therapist/downloads/5296-19347-1- pb%20(3).pdf. Acessadoem: 29 de outubro, 2023.

Silva, O. L. (s.d). O impacto da economia informal no processo de desenvolvimento na áfrica subsariana. (dissertação), universidade técnicas de lisboa, instituto superior de economia e gestão.

Waquil, P. D., Miele, M. & Schultz, G. (2010). Mercados e comercialização de produtos agrícolas. Disponível em: http://www.ufrgs.br/cursopgdr/downloadsserie/derad016.pdf. Acessadoem: 30 de outubro, 2023.

Publicado

2024-03-31

Cómo citar

Chale, D., & Bacalhane, A. R. . (2024). EL El sector informal y calidad de los servicios prestados al consumidor en la Provincia de Manica. ALBA, 1(3), 102–113. Recuperado a partir de https://alba.ac.mz/index.php/alba/article/view/144